FSMVÜ | Açe’de Yaşanan Tsunaminin 14. Yılı Anma Programı
Açe’de Yaşanan Tsunaminin 14. Yılı Anma Programı

Hint Okyanusu’nda 26 Aralık 2004’te meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide hayatını kaybeden 230 bin kişi felaketin 14’üncü yılında anılıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Osmanlı Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (FSM OSMAD) ile Türkiye’deki Açeliler Topluluğu tsunaminin 14’üncü yılında kayıpları anmak ve bölgede faaliyetlerini sürdüren Türk yardım kuruluşlarının tecrübelerini, gözlemlerini kamuoyuyla paylaşmak amacıyla “Teşekkür Ederiz Türkiye” başlıklı bir anma programı düzenliyor. Programda; İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Osman Atalay ile Türk Kızılay’ı Genel Sekreteri Hüseyin Can bölgede yürütülen yardım faaliyetlerini, İbn Haldun Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Mehmet Özay ve savaş fotoğrafçısı Coşkun Aral ise bölge izlenimlerini anlatacak.

Endonezya, Malezya, Tayland, Sri Lanka ve Hindistan başta olmak üzere 14 ülkede 230 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan deprem ve tsunami en çok Endonezya’nın Açe eyaletini etkilemişti. Öyle ki Açe’de 170 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye o günlerde uluslararası alanda en büyük yardım kampanyalarından birine imza atarak felaketin açtığı yaraların sarılmasında önemli bir rol oynadı. Kurtarma, sağlık ve gıda yardımları ile bölge halkının yanında olan Türkiye, kalıcı projeler ve STK’lar aracılığıyla bölgede faaliyet göstermeye devam ediyor.

Endonezya Cumhuriyeti Başkonsolosu Herry Sudrajat’ın da katılacağı anma programı, 28 Aralık 2018’te Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirilecektir. Program, herkesin katılımına açıktır.

Dr. Mehmet Özay

İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Dr. Mehmet Özay, Türk-Açe ilişkileri, Açe tarihi ve sosyolojisi, din sosyolojisi, sosyal tarih, sömürge tarihi ve Osmanlı-Malay dünyası alanlarında çalışıyor. Özay, 2007-2010 yılları arasında Açe’deki üniversitelerde alanıyla ilgili dersler verdi.

Coşkun Aral

Hayatın içinden sayısız kareye ve hikâyeye imza atan savaş fotoğrafçısı ve belgeselci Coşkun Aral, ilk kez 90’lı yılların sonunda Endonezya’ya gitti. Kısa süreli bu ziyaretin ardından Haberci belgeseli için 2001 yılında yeniden Endonezya’ya giden Aral, Hint okyanusu kıyılarında Osmanlı Devleti’nin izlerini sürdü.

Yer : Topkapı Yerleşkesi
Tarih : 28 Aralık 2018