Malezyalı Fikir İnsanı Enver İbrahim’e Fahri Doktora

21 Ekim 2019

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) tarafından Malezya Halkın Adalet Partisi Başkanı Dr. Enver İbrahim’e, insan haklarının evrenselliğinin korunması, demokratik ve ekonomik olarak güçlü Müslüman bir toplum inşası ve Türkiye ile Malezya arasındaki insani, siyasi ve hukuki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı üstün katkılardan dolayı Fahri Doktora unvanı tevdi edildi. 

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 8 bin kişilik ailesi ile bilim ve sanat üretirken, uluslararası platformlarda insanlık onuruna gayret gösteren fikir ve aksiyon insanlarını da yakından takip ediyor. Bu çerçevede Malezyalı fikir ve siyaset insanı, Malezya Halkın Adalet Partisi Başkanı Dr. Enver İbrahim’e, insan haklarının evrenselliğinin korunması, demokratik ve ekonomik olarak güçlü Müslüman bir toplum inşası ve Türkiye ile Malezya arasındaki insani, siyasi ve hukuki işlerin geliştirilmesine yaptığı üstün katkılardan dolayı Fahri Doktora unvanı tevdi edildi.

FSMVÜ Senatosunun aldığı karar ile Topkapı Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen Fahri Doktora Tevdi Töreni’ne; Malezya Halkın Adalet Partisi Başkanı Dr. Enver İbrahim, Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, Rektör Yardımcımız ve Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fahameddin Başar, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Tuba Nur Sönmez, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu İstanbul Ofisi Müdürü Rosmizah M. Jusoh, Malezya Turizm Tanıtım Ofisi Müdürü Syafinaz Selamat, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

“Üniversiteler kültür köprüsüdür”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, üniversitelerin eğitimli bireyler yetiştirme fonksiyonunun yanı sıra ülkeler arasında bir kültür köprüsü işlevi gördüğünü de belirterek, Dr. Enver İbrahim’e fahri doktora unvanı verilmesinin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile Malezya arasındaki eğitim ve siyasi iş birliklerinin her geçen gün geliştiğini söyleyen Gerçek, Üniversitemizin de ikili ilişkilerin seyri adına çeşitli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatarak şöyle devam etti:

“Üniversite olarak iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için birtakım faaliyetlerde bulunuyoruz. Bunlardan en önemlisi 2015’te Kuala Lumpur’da, 2016’da ise ülkemizde, Üniversitemiz bünyesinde açılan Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’dir. İki merkezde de iki ülke öğrencileri birbirlerini, kültürlerini anlama yolunda faaliyetler düzenliyor. Bugün bizi burada buluşturan Fahri Doktora Tevdi Töreni’nin de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Sayın Dr. Enver İbrahim, Asya mali krizi sırasındaki profesyonel mali yönetim politikaları ve yolsuzlukla mücadeledeki duruşu, insani bir iktisat modelini savunması, medeniyetler arasında çatışma yerine diyaloğu ön planda tutması, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini güçlendirmeyi hedefleyen reform çalışmalarıyla temayüz etmiş bir akademisyen ve devlet adamıdır. Kendisine bu unvanı vermekten dolayı mutluluk duyuyoruz.”

Açılış konuşmasının ardından Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fahameddin Başar, Dr. Enver İbrahim’le ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

“Enver İbrahim, Müslüman topluma yön vermiş bir fikir insanıdır”

Dr. Enver İbrahim’in 1970’li yılların başında Malezya Müslüman Gençlik Hareketi kurucu başkanlığı ile başladığı ve yarım asırdır sürdürdüğü insanlık ve demokrasi mücadelesinin önemine değinerek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Sayın Enver İbrahim, Malezya hükümet koalisyonunun başındaki Halkın Adalet Partisi lideri olmasının yanı sıra, bugün neredeyse bir ömür olarak kabul edilebilecek kadar uzun sürelerce ülkesine, Müslüman topluma, demokrasiye, ekonomi ve eğitime yön vermiş, birçok defa Bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, tarihte neredeyse her iyi ve güçlü Müslüman aydın ve siyaset adamını engellemeye çalışanların yaptığı gibi iftira ve yaftalara maruz kalmış bir fikir ve aksiyon insanıdır.” şeklinde konuştu.

Dr. Enver İbrahim’in, demir parmaklıklar arkasında dahi fikirlerini geliştirmeye devam etmesi nedeniyle ülkesi ve tüm İslâm dünyasının ona borçlu olduğunu söyleyen Rektör Andı; ırkçılığı reddeden, Müslümanca bir hayat ve olgun bir demokrasi hedefiyle yol alan Dr. İbrahim’in aynı hedefte yol almaya çalışan Türkiye’ye de yol arkadaşlığı yaptığını sözlerine ekledi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak bu emek ve mücadeleye destek olmayı, anlamlı bir şahsiyetin, canlı bir tecrübenin tekrar tekrar dünyaya, Türkiye’ye, İslâm dünyasının genç nesillerine ve özellikle öğrencilere aktarılmasını sağlamayı bir vazife olarak gördüklerini kaydeden Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Bu amaçla Sayın Enver İbrahim’e, insan haklarının evrenselliğinin korunması, demokratik ve ekonomik olarak güçlü Müslüman bir toplum inşası ve Türkiye ile Malezya arasındaki insani, siyasi ve hukuki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı üstün katkılarından dolayı Fahri Doktora unvanı tevcih edilmiştir.” dedi.

“Dünyanın ahlaki bir duruşa ihtiyacı var”

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Dr. Enver İbrahim, Türkiye ile Malezya arasındaki güçlü bağın tarihsel kökenine atıf yaparak, bugün bilinenden fazlasını kapsayan ortak bir geçmişe sahip olunduğunun altını çizdi. Geçmişin adalete, insani değerlere sahip ilişki biçimlerinin bugünkü dünya düzeninde değişime uğradığını, ülkeler arasındaki tarihsel, kültürel bağların ve insani yönetim biçimlerinin göz ardı edildiğini ifade eden Dr. İbrahim, bu durumu değiştirecek gücün eğitim felsefesinde yapılacak değişiklikte olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

“Üniversitelerin görevi sadece bilgi vermek değildir. Bilgiden ilime oradan da hikmete ulaştırmalıdır. İlim anlamayı gerektirir. Hikmet ise sizi ahlakla birleştirir. Hak ve batıl arasındaki değerlendirmedir. Bugün Batı dünyasının üniversitelerinde ötekiler için çalışmalar yürütülmüyor. Yoksul insanlar için herhangi bir kaygı taşınmıyor. Müslümanlar inançlarından dolayı hakarete uğradığında üniversiteler ses çıkarmıyor. Artık terörizm, büyük eşitsizlikler, mültecilik dünyanın büyük sorunlarından. Bunlara karşı durmak için ihtiyacımız olan şey ise ahlaki bir duruş.”

Ahlaki ve etik değerlerin yol gösterici olduğu yeni bir dünya

Dünyanın teknolojide büyük mesafe kat ettiğini ancak ahlaki ve vicdani değerlerde çöküşe geçtiğini kaydeden Dr. İbrahim, “Siyasette, ekonomide, eğitimde, yönetimde ahlaki ve vicdani değerler çöküşte. Uluslararası güçler, ideal ve adaletli bir duruşu temsil etmiyor. Dijital dönüşüm çok hızlı. Yapay zekânın insanın karşısına çıkaracakları farklı boyutlara ulaşabilir. Müslümanlar olarak dijital çağda geri kalmamalıyız, yeni uzmanlıklar edinmeliyiz. Bunu, Batı’yı kopyalayarak değil, ahlaki ve etik değerleri ilke edinerek yapmalıyız. Yeni bir yol için birlikte çalışmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Enver İbrahim konuşmasının sonunda Fahri Doktora unvanı vesilesi ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ailesinin mensubu olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı tarafından Dr. Enver İbrahim’e cübbe giydirilerek, Fahri Doktora diploması takdim edildi. Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek tarafından ise kendisine Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hazırlanan hat tablosu hediye edildi.

Törenin ardından Dr. Enver İbrahim, Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni ve semahaneyi ziyaret etti. Dr. İbrahim’e Türkiye’de eğitim gören Malay öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Dr. Enver İbrahim kimdir?

Dr. Enver İbrahim Malezya’da iktidarda olan Umut Koalisyonunun lideri ve aynı zamanda Halkın Adalet Partisi’nin Başkanıdır. 1993-1998 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı, 1991-1998 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapmıştır. 1998’den bu yana ülkede demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini güçlendirmeyi hedefleyen reform hareketinin de liderliğini yürütmektedir. Adalet ve hukukun üstünlüğü prensipleri konusundaki duruşu nedeniyle son 20 yılının 10 yılını siyasi suçlu olarak hücre hapsinde geçirmiştir. Partisi 14. Malezya Genel Seçimlerini kazandıktan sonra kendisine yöneltilen tüm suçlardan aklanarak 9 Mayıs 2018 tarihinde hapisten çıkmıştır.

Dr. Enver İbrahim Asya mali krizi sırasındaki profesyonel mali yönetim politikaları ve yolsuzlukla mücadele konusundaki duruşuyla bilinmektedir. 21. yüzyılın rekabetçi dünyası içerisinde ayakta kalabilmek için Malezya’nın siyasal ekonomisi konusunda önemli reformlar gerçekleştirmiştir. Bağımsız yargı, özgür medya ve hukukun üstünlüğünün Malezya’nın ekonomik gücünün arttırılmasında temel taşlar olduğuna inanmaktadır ve bu görüşlerini “Asya Rönesansı” isimli eserinde ifade etmektedir. Çok etnik yapılı Halkın Adalet Partisi ile Malezya’nın çok dinli ve çok etnik yapılı gruplarının nasıl birlikte çalışarak ortak bir milli hedef için çalışacaklarının planını sağlamıştır. Enver İbrahim, çatışmanın kaçınılmaz olarak tarif edildiği bir dönemde diyaloğun gerekli ve hayati olduğunu vurgulamıştır.

Kariyeri boyunca uluslararası kuruluşlarda önemli görevlerde bulunmuştur. UNESCO Dünya Konseyi Başkanlığı, IMF ve Dünya Bankası Kalkınma Komitesi Başkanlığı, Account Ability Onursal Başkanlığı, Uluslararası Kriz Grubu Danışma Heyeti Üyeliği bunlardan bazılarıdır. Georgetown Üniversitesi’nde Prens Alwaleed Bin Talal Müslüman-Hıristiyan Diyaloğu Merkezi Malezya Kürsüsünde seçkin misafir öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. Bununla birlikte John Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulunda ve de Oxford Üniversitesi St. Anthony’s College’da yönetişim, demokrasi ve Güneydoğu Asya günümüz politikası üzerine dersler vermiştir. Ayrıca çeşitli dergi ve gazetede demokrasi ve insan hakları, sosyal adalet, evrensel değerler, din ve siyaset, iktisat ve hukuk, doğu ve batı arasındaki ilişkiler konularında yazılar kaleme almıştır.

Kitapları

Asya Rönesansı, 1997.

Değişimi Yönetmek, 1988.