The Conceptualization of History with Anthony Reid

The Conceptualization of History with Anthony Reid: Malay World from General Scope to Inclusive Stages

Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Güneydoğu Asya tarihi denildiğinde bu alanın en önde gelen isimlerinden biri olan Prof. Dr. Anthony Reid’i ağırlayacak olmaktan dolayı memnuniyet duymaktayız.

İbn Haldun Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özay moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan programda, Anthony Reid’in Güneydoğu Asya tarihi konusundaki kavramsallaştırmalarını ve metodolojisini konuşacağız. Bu alanda çalışmalar yapan akademisyenler için çok önemli bir referans kaynağı olan Prof. Reid aynı zamanda akademi dünyasındaki uzun soluklu serüvenini ve yeni araştırmacılar ve tarihçiler için tavsiyelerini de bizlerle paylaşacaktır.

Anthony Reid'in konuk olacağı programımız YouTube kanalımızdan canlı olarak izlenebilecektir.

YouTube Kanalımız: Ottoman-Malay World Studies

Programı izlemek için buraya tıklayınız!

Antonhy Reid Kimdir?

Prof. Dr. Anthony Reid, 19 Haziran 1939 yılında Yeni Zelanda’da dünyaya gelen bir Güneydoğu Asya tarihçisidir. 82 yaşındaki tarihçi, Cambridge Üniversitesi'nde yaptığı çalışmalar ve 19. Yy.’ da Kuzey Sumatra’da İktidar Mücadelesi isimli doktora çalışması ile bu alana ilk adımını atmıştır. Daha sonra bu çalışmasını The Blood of the People isimli kitabında da devam ettiren Anthony Reid, 1945-1949 arasında bölgedeki milli ve sosyal devrim hareketlerini incelemiştir.

Bilinen en meşhur eseri, iki ciltlik Southeast Asia in the Age of Commerce, Avustralya Devlet Üniversitesi’nde öğretim üyeliği sırasında yayınlanmıştır. Daha sonra spesifik olarak Açe üzerine çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Prof. Reid, 1965-1970 yılları arasında Malaya Üniversitesi’nde, 1970-1999 yılları arasında Avustralya Devlet Üniversitesi’nde Güneydoğu Asya tarihi dersleri vermiştir.  1999-2002 yılları arasında California Üniversitesi Güneydoğu Asya Araştırmaları Merkezi’nin kurucu müdürlüğünü, 2002-2007 yılları arasında da Asya Araştırmaları Enstitüsü’nün kurucu müdürlüğü görevlerini yürütmüştür. 2009 yılında Singapur Devlet Üniversitesi’nden emekli olan Anthony Reid, Avustralya Devlet Üniversitesi’nde Emeritus Professor olarak devam etmektedir.

Güneydoğu Asya tarihi ve spesifik olarak Sumatra ve Açe tarihi konularıda önemli eserlere imza atmış olan Prof. Reid, Osmanlı-Açe ilişkilerine ışık tutan ilk akademik araştırmaların da öncülerinden biri olmuştur.

Etkinlik Türü : Seminer
Konum : YouTube