Selangor Üniversitesi Ziyareti ve Osmanlı-Malay Dünyası İlişkileri Semineri

23 Haziran 2022

Malezya'nın Selangor Eyaleti'nde faaliyetlerini sürdüren Selangor Üniversitesi üniversitemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Selangor Üniversitesi Rektörü Prof. Dato' Dr. Mohammad Redzuan Othman ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Md Sidin Ahmad Ishak başkanlığında, üniversitenin akademik vei idari yöneticilerinden oluşan heyet, üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar ve Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekeriyya Kurşun tarafından üniversitemiz Atik Valide Yerleşkesinde kabul edildi.

Görüşmeler sırasında iki üniversitenin akademik ve idari yapısı, öğrenci sayıları, çalışma sistemleri, Türkiye ve Malezya'da yükseköğrenim sistemi, vakıf üniversiteleri ve çalışma prensipleri, vb. birçok konu hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.  İki üniversite arasında muhtemel işbirliği alanları, öğrenci ve akademik personel değişimleri yanı sıra, Osmanlı-Malay Dünyası Uygıulama ve Araştırma Merkezi özelinde yapılabilecek ortak faaliyetler ve işbirlikleri konusunda da görüş ve öneriler dile getirildi.

Birçok kez Türkiye'yi ziyaret etmiş olan Rektör Prof. Dr. Redzuan Othman, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanımızın davetine icabet olarak birçok STK temsilcisi ile Türkiye'ye geldiklerini, kendisiyle görüşmesi sırasında Ayasofya Camii'nin de gündeme geldiğini eğer camii olarak açılırsa buraya gelerek namaz kılacağının sözünü Cumhurbaşkanımıza verdiğini ve bu ziyaret vesilesiyle bu sözünü de tutacağını belirtti.

Ziyaret sonrasında Osmanlı-Malay Dünyası İlişkileri başlıklı seminer programı için Atik Valide Yerleşkesi Konferans Salonuna geçildi. Açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Yardımcımız ve aynı zamanda Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürümüz Prof. Dr. Fahameddin Başar, merkezin kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Merkez faaliyetlerinin bu alanda çalışmakta olan akademisyenlerin katkıları ile sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Başar, özellikle bu faaliyetlerde büyük emeği geçen Prof. Dr. İsmail Hakkı Kadı, Prof. Dr. Serdar Demirel ve Doç. Dr. Mehmet Özay'a teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarında söz alan Selangor Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Md Sidin Ahmad Ishak, bu toplantıyı ve seminer programını düzenleyen tüm taraflara ve özellikle de Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. Fahameddin Başar ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Kadı'ya teşekkürlerini sundu.

Açılış programında konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Selangor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohammad Redzuan Othman da bu program ve karşılama için Rektör ve Rektör Yardımcılarımıza teşekkürlerini sundu. Seminer programında ayrıca konuşacağı için konuşmasını kısa keseceğini belirten Prof. Redzuan Othman, seminerde, doktora tez çalışmasından bir parça sunacağını, aslında bu konunun Türkiye'de hassas konulardan biri olduğunu, bu hassasiyete riayet edeceğini fakat tarihin de sonuç itibariyle bizlere bazı gerçekler sunduğunu ifade etti.

Açılış Programının son konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Prof. Dr. M. Fatih Andı, bu ziyaret dolayısıyla Selangor Üniversitesi Rektör ve Rektör Yardımcılarına teşekkür etti. Üniversitemizde birçok araştırma merkezi bulunduğunu fakat bu araştırma merkezleri arasında bazılarının diğerlerine nazaran üniversitemiz nezdinde daha değerli olduğunu vurgulana Prof. Dr. Andı, Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin de bu merkezlerden biri olduğunu ifade etti. Fiziksel uzaklık olarak bizden çok uzak fakat bizim gönül coğrafyamızın bir parçası olan Malay Dünyası ile olan kadim ilişkilerimizin çalışılmasına vesile olan bu merkezin faaliyetlerinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Açılış Konuşmaları sonrası Rektörümüz ve Selangor Üniversitesi Rektörü Prof. Redzuan Othman arasında karşılıklı hediye takdimleri gerçekleştirildi. Prof. Redzuan Othman, Prof. Fatih Andı'ya Sekularisme dan Proses Demokrasi di Turki isimli kitabını hediye etti.

Açılış programı sonrasında semine programına geçildi. İlk olarak sunumuna başlayan Prof. Dr. Redzuan Othman, Osmanlı Hilafetinin ilgası ve Laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş süreçlerini Malay dünyasının nasıl okuduğu, gelişmelerin bölgedeki gazetelere nasıl yansıdığı, dini çevreler tarafından nasıl ele alındığı hakkında çeşitli bilgi ve örnekler paylaştı. Balkan Savaşı'nda Malay Dünyası tarafından toplanan ve Osmanlı ordusuna ulaştırılmak üzere gönderilen yardım paraları hakkında da bilgiler paylaşan Prof. Redzuan, maalesef Osmanlı geçmişinin günümüz Malezya'sında çok bilinmediğinin de altını çizdi.

Seminer programının ikinci oturumunda söz alan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü aynı zamanda ilgili üniversitenin Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Kadı, Cohor Sultanı Sulan Ebu Bekir'in 1893 tarihli İstanbul seyahati, bu seyahatin amacı, seyahati sırasında nereleri ziyaret ettiği, ziyaretin Osmanlı ve İngiliz resmi yazışmalarında nasıl yankı bulduğu, vb. önemli hususlar üzerinde durdu.

Seminer programı sonrasında, Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Filiz Dığıroğlu başkanlığında, Osmanlı'da Malay dilinde yayınlar ve Mekke Vilayet Matbaası konulu bir çalıştay düzenlendi. Selangor Üniversitesi Rektör ve Rektör Yardımcıları olmalarının yanı sıra aynı zamanda "Tha Malays in the Middle East" kitabının müellifleri de olan Prof. Dr. Redzuan Othman ve Prof. Dr. Md Sidin Ahmad Ishak, daha önceki araştırmalarında ortaya çıkan bulguları çalıştayda dinleyicilerle paylaştı. Vilayet Matbaasında basılan eserler, burada çalışan Malay Dünyasından gelen musahhihler ve Ahmad Al Fatany özelinde yapılan bilgi paylaşımları ile çalıştay programı sona erdi.